Sex v električke, posmrtná láska aj krutosť slovenskej dediny. Aká je slovenská Iná láska? 

Sex v električke, posmrtná láska aj krutosť slovenskej dediny. Aká je slovenská Iná láska? 

Antológia poviedok, ktorá púta farebnou obálkou Kristíny Uhrákovej, je spestrením slovenskej literatúry. Podarilo sa jej spojiť klasikov domácej scény a mladých autorov, lásku, sex a inakosť (vo všetkých podobách tohto slova), výnimočný vizuál aj obsah. Knihu vydalo mladé crowdfundingové vydavateľstvo EZOPO, kým o výber poviedok od pätnástich slovenských autorov a autoriek sa postaral kultový vydavateľ a organizátor súťaže Poviedka roka Koloman Kertész Bagala. Ten texty vybral z rôznych ročníkov súťaže a priamo zo zbierok tvorcov. 

Obálku k titulu INA LASKA vytvorila Kristína Uhráková

V knihe nájdeme všehochuť modernej slovenskej prózy – od textov Ivy Gibovej a Zusky Kepplovej, cez Hvoreckého, až po poviedky od Ballu, Pankovčína alebo Mitanu. Práve jeho poviedkou “V električke”, ktorá je považovaná za najznámejšiu a najlepšiu slovenskú poviedku o sexe, sa zbierka začína. Nasmeruje nás k záveru, že táto zbierka poviedok o láske bude naozaj iná, než očakával.

Aj keď po prečítaní každej poviedky čitateľovi zostane iná vôňa a chuť, všetky texty stoja za prečítanie a sú kvalitné. Takto môže kniha slúžiť aj ako menu (alebo skôr časť menu) súčasnej slovenskej literárnej scény – čitateľ si ochutná a vyskúša, čo mu sedí najviac a následne siahne po konkrétnom autorovi/autorke. 

Čo všetky protiklady spája v úspešnú publikáciu je ale v neposlednom rade láska ich tvorcov. Láska k slovenskej literatúre, k poviedkám a slovu, ale aj láska ku krásnym vizuálom, originalite a netradičným zážitkom. Práve takýto zážitok z knihy dotvára jej audio verzia, pre ktorú texty načítalo šestnásť slovenských hercov a herečiek, ako napríklad Pauhofová, Kráľ, Vašáryová, či Stanke.  

Táto snaha EZOPO a KK Bagalu naučiť nás pomaly sa zamilovať a nakoniec ľúbiť slovenskú literatúru, stojí za docenenie.

Tereza S.

______________________________________________________________________________________________________

Ak ste sa do titulu INÁ LÁSKA ešte nestihli zaľúbiť, teraz máte ideálnu príležitosť. Od 13.2. do 19.2. 2023 platí na vybraný titul láskyplná zľava 20%. Pustite sa do čítania, priatelia. 💙

  • Vianoce / Iná láska kniha
    Vianoce / Iná láska kniha
    Zľavnený produkt
    20,00